Jongeren beginnen op latere leeftijd aan seks dan voorheen (audio)

GEZONHEID – LIFESTYLE – Nederlandse jongeren beginnen, in vergelijking met vijf jaar geleden, zo’n anderhalf jaar later aan seks. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar.

Dat blijkt uit een groot onderzoek Seks onder je 25ste 2017, dat werd uitgevoerd door het Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland. Ze werkten samen met gemeentelijke gezondheidsdiensten.

De leeftijd waarop jongeren ervaring hebben met verschillende vormen van seks, zoals ‘de eerste keer’, ligt nu één tot anderhalf jaar later.

Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet. Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden. Daarnaast wijzen de onderzoekers naar het drukke leven van jongeren met school en verplichtingen en de afleidingen die zij ervaren door sociale media (ondanks de vele datingapps).

Verschillende Media

Naar aanleiding van dit nieuw verschennen onderzoek spreekt Lisette Seksuoloog Astrid Kremmers, ook hoor je het interview komende week in ‘Lisette Pakt UIT’  en in de juli editie van Gezond, Fit en Lifestyle.

Astrid haar boek verscheen in juli 2015