Informatie over de eikenprocessierups

Foto: Uitgeestonline

UITGEEST – De gemeente vraagt iedereen om de aanwezigheid van de eikenprocessierups in een boom bij de gemeente te melden: hou vooral afstand en probeer het nest niet zelf te verwijderen!

Wanneer en hoe kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen?
Van ongeveer half mei tot half augustus kan een nest met eikenprocessierupsen in eikenbomen voor ongemak zorgen. De meeste overlast wordt in juni verwacht, maar ook daarna kunnen de haren van de rups voor ellende zorgen. Meer informatie kunt u vinden op het kennisplatform processierups: www.processierups.nu
Klachten?
Contact met de brandharen kan jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Bij dergelijke klachten is het raadzaam contact te zoeken met uw huisarts. Daarom is het altijd beter om de rups te vermijden, indien mogelijk.
Wat doet de gemeente? En wat vragen we u?
1. Gaat het om een rups in een boom op openbare gemeentegrond, dan vragen we u melding te maken. Dan zorgen wij ervoor dat het nest met rupsen zo snel mogelijk weggehaald wodt.
2. Voor een boom in eigen tuin vragen we u ook om de gemeente te bellen met de vraag het nest weg te halen.
3. Gaat het om een rups in een boom op een terrein van natuurbeheerders (Staatsbosbeheer of PWN), dan zorgen zij zelf voor bestrijding van de rups, maar we vragen we u wel dit aan ons te melden, zodat wij de melding aan betreffende terreineigenaar of –beheerder kunnen doorgeven.
4. Als preventieve maatregel om de rups te bestrijden, maait de gemeente minder rondom de eikenbomen. In dit hoge gras zitten andere insecten die vijand zijn van de rups.

Melding maken
Via een melding in de fixi-app (deze app kunt u downloaden via Play Store google of App store Itunes). Door melding te maken op de website van uw gemeente of te bellen: www.uitgeest.nl/melding, telefoon: 14 – 0251