Honden maken het mogelijk dat baasjes met handicap thuis kunnen blijven wonen

DIER EN WELZIJN – Wie kent niet de honden die speciaal zijn getraind om de visueel gehandicapte medemens te helpen. Honden die het mogelijk maken dat de baasjes met een handicap gewoon thuis kunnen blijven wonen. De hond haalt de post van de mat, kan het licht aandoen of geeft zelfs een waarschuwing als de bewoner iets overkomt. Daarnaast, en zeker niet het minst belangrijk, wordt de hond ook vaak de beste vriend van zijn baasje. Deze honden hebben een grote bekendheid en je ziet ze met enige regelmaat in de media voorbijkomen. Honden zijn slimme dieren. De politie en het leger zetten ze in bij calamiteiten. Ze kunnen in het water zoeken naar drenkelingen, sporen drugs of geld op en zijn zelfs in staat om sommige ziektes voortijdig op te sporen.

Dit verhaal gaat echter over andere dieren, namelijk KNUFFELDIEREN!!!

Knuffeldieren beschikken niet over deze specifieke kwaliteiten, anders dan dat hij of zij van het rustige type is. Deze dieren gaan op bezoek bij bewoners in zorgcentra. De eigenaar komt met zijn of haar dier gezellig op bezoek bij bewoners die eenzaam zijn, zelden bezoek ontvangen of in zichzelf gekeerd zijn.

Er gebeurt dan iets heel moois, zodra het dier contact heeft gemaakt met de bewoner opent er zich voor hem of haar een andere wereld. Er wordt gepraat tegen het dier ze aaien en knuffelen. Hieraan ontleent de stichting haar naam aan, er wordt geknuffeld. Het bijzondere en mooie van een dier is dat het zich niets aantrekt van de omgeving, rangen of standen, of iemand knap of lelijk is, een ziekte of een beperking heeft.

Het maakt niets uit, sterker nog, de dieren vinden het zelfs heel erg leuk om in een andere omgeving anderen mensen te ontmoeten. In de regio Kennemerland, in het zuiden van de provincie Noord-Holland, heeft men intussen al twee jaar ervaring met dit project. De oprichter, Fons Langemeijer, zet zich samen met andere vrijwilligers, in om de bezoeken te organiseren, en nieuwe vrijwilligers en hun knuffeldieren te werven voor dit dankbare project.
Het kost de dierenbezitters slechts zo nu en dan een uurtje van hun vrije tijd. Het is helemaal vrijblijvend en de vrijwilliger wordt alleen in overleg ingezet. Dit kan een uurtje per week of per maand zijn. Vaak bouwt het knuffeldier en zijn baasje met de bewoner een band op, het is dan ook heel fijn als hetzelfde knuffeldier naar een vast zorgcentrum gaat.

Er staat geen vergoeding tegenover. Ook Fons en zijn team doen dit geheel belangeloos. Hij wil dit project graag landelijk bekendheid geven. Naast Haarlem,
Hoorn, Bergen, Opperdoes, Hillegom, Den Haag wil deze groep ook de vleugels uitslaan in andere plaatsen in Nederland. “Je ziet de mensen opleven, zegt Fons.

We hebben honden, katten en zelfs 2 papegaaien in de groep. Heeft u zo nu en dan een uurtje beschikbaar en wilt u onderdeel uitmaken van dit mooie en dankbare project dan bent u van harte welkom.

Aanmelden als vrijwilliger of meer voor meer
informatie: www.stichtingknuffeldier.nl