Hoge boetes voor Drone gebruik.

Binnen het wit afgekaderde gebied mag niet met drones worden gevlogen Foto: NHD.NL
Binnen het wit afgekaderde gebied mag niet met drones worden gevlogen Foto: NHD.NL

HAARLEM – Vier dronebezitters kregen donderdag boetes tussen de 250 en 300 euro opgelegd door de Haarlemse rechtbank. De mannen hadden zich niet gehouden aan de regels voor het vliegen met een drone.

De drones staan de laatste maanden in een kwaad daglicht. Piloten die landen op Schiphol en opeens een drone voor hun toestel zien opduiken. Maar ook drones die boven mensenmassa’s vliegen of bij fabrieken, kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Recent is de overheid een nieuwe voorlichtingscampagne begonnen en overtreders worden vaker op de bon geslingerd door de politie.

Spaarne

Vier mannen lieten het op een rechtszaak aankomen. Net als vele andere dronegebruikers wist ze niet dat ze in het luchtruim van Schiphol vlogen. Deze zone strekt zich helemaal uit van Haarlem, Velsen-Zuid, Westzaan, Amsterdam, Diemen, Ter Aar, Lisse en Aerdenhout. De overtreding leverde hem een boete op van 250 euro.

Sail

Driehonderd euro weigerde een Westzaner te betalen voor zijn dronevlucht vanaf de Parkweg in Velsen-Zuid. Niet alleen valt die plek nog net binnen het luchtruim van Schiphol, het was die dag sowieso verboden te vliegen. Op de bewuste 19de augustus was het namelijk Sail en de staatssecretaris had een verbod uitgevaardigd voor vluchten boven het evenement. Dat geldt dan niet alleen voor helikopters van televisieploegen en fotografen, maar dus ook voor drones.

De Westzaner was niet bekend met het vliegverbod en had gehoord dat andere dronegebruikers in Amsterdam met een waarschuwing waren weggekomen. Hij had de hele dag op het politiebureau gezeten en was zo wel genoeg gestraft. Maar de rechter meent dat wie met een drone vliegt de regels moet kennen.

De boete blijft staan. Dat gold ook voor een man die zijn drone bij de Rotterdamse haven de lucht in stuurde en een man die net na zonsondergang nog boven de boulevard van Scheveningen vloog.

De officier van justitie benadrukte nog dat de standaardboetes niet eens echt hoog zijn. Wie echt mensen in gevaar brengt door boven een mensenmassa te vliegen of nabij een startbaan, krijgt een veel hogere boete

Bron: NHD.NL