Hoe halen we driekwart afvalscheiding? Doe de enquête en maak kans op diner

UITGEEST – Een extra container aan huis, of meer ondergrondse containers in de wijk? Om nog meer afvalscheiding te bereiken zijn maatregelen nodig. De gemeente is bezig nieuw beleid op te stellen, maar wil daarvoor ook weten hoe de inwoners erover denken. Daarom is er nu een enquête.

Waarom afval scheiden?
Nog te veel afval belandt bij elkaar in het restafval en wordt verbrand. Dat is zonde, want zo gaan waardevolle grondstoffen verloren. Plastic, textiel, papier en glas zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor nieuwe producten. Dan moet het wel gescheiden worden aangeleverd. Dat scheelt voor het milieu en ook in de kosten van verwerking.

Landelijk doel
De gemeente sluit aan bij het landelijke doel van 75% afvalscheiding in 2020. Als dat lukt, dan houden we de helft minder restafval (niet gescheiden afval) over. Omgerekend is dat 100 kilo per persoon per jaar. Dat kan door het inzamelen te veranderen; bijvoorbeeld door meer grondstoffen vaker of dichter bij huis op te halen.

Enquête
De gemeente heeft naar 2400 willekeurig gekozen adressen een uitnodiging gestuurd om de enquête in te vullen. Maar iedereen kan meedoen. Dat gaat het gemakkelijkst online via www.uitgeest.nl. Wie liever de papieren versie invult kan bellen met 14 0251, dan stuurt de gemeente die op.
Invullen kan tot en met 27 mei. Onder de deelnemers aan de enquête verloot de gemeente 2 dinerbonnen voor 2 personen.