HMS terrein veranderd in een park.

Nu On-Air:

UITGEEST – Er is nog niet veel van te zien, maar sinds gisteren staan er tussen het spoor en de HMS-buurt duizenden struiken en bomen met klinkende Latijnse namen als acer campestre, viburnum opulus en ligustrum vulgare. Ze zijn geleverd door de gemeente Uitgeest, maar geplant door bewoners van de HMS-buurt. Daarmee willen ze de buurt groener en vogelvriendelijker maken. Maar ze hopen ook dat de begroeiing op termijn de wind tegenhoudt en het lawaai van de voorbijrijdende treinen dempt.

Kuiltje

,,Binnen hoor je helemaal niets”, vertelt initiatiefneemster Kelly Gouman-Andringa over de geluidsoverlast. Achter haar zijn zo’n vijftien vrijwilligers in duo’s met de jonge struikjes en boompjes in de weer. Nadat de één een kuiltje heeft gegraven, zet de ander de plant erin en stampt de aarde aan. ,,Maar in de tuin hoor je de treinen wel”, vervolgt Kelly.

,,Vanochtend zijn er 16 vrijwilligers, vanmiddag komen er 14”, vertelt Serena Doeve, die met Kelly de beplanting van het bosplantsoen heeft aangezwengeld en de werkzaamheden coördineert. ,,Plus de spontane aanwaaiers”, voegt ze daar snel aan toe. Hoewel ze graag meer buurtbewoners had gemobiliseerd, bleek dat door een gebrek aan tijd niet haalbaar. ,,Als we nu niet waren begonnen, kon het pas volgend jaar op boomplantdag. Dan heb je er pas over drie jaar profijt van.”

Dakpannen

Rond de klok van elf is het tijd voor koffie en cupcakes. Onderweg naar de versnaperingen legt HMS-buurtbewoner Mark Lensen (31) uit waarom hij meehelpt. ,,Je hoort vaak veel mensen klagen, maar dan kun je net zo goed zelf je handen uit de mouwen steken. Bovendien kan het hier flink stormen. Een paar jaar geleden zijn er dakpannen van m’n dak gewaaid.” Hij heeft ‘er een hard hoofd in’ dat de beplanting wat dat betreft veel effect zal hebben. ,,Maar als je niets doet, gebeurt er ook niets.”

Profiteren

Serena beaamt dat de wind flink kan huishouden in de buurt. ,,Dan rolt de wind langs de huizen aan de overkant van het spoor en beukt hier tegen de wijk aan.” Omdat de gemeente ‘wijkers’ en ‘blijvers’ heeft uitgezocht voor het plantsoen, vermoedt ze dat zij en haar medebuurtbewoners toch snel van het groen zullen profiteren. ,,De wijkers groeien snel, maar moeten na een tijdje worden weggehaald. De blijvers groeien langzaam,maar blijven wel staan.”

Na de pauze gaat het tuindersgereedschap weer fanatiek de grond in. Het harde werk wordt ook opgemerkt door automobilisten die over de Provincialeweg rijden, al lijkt niet iedereen door te hebben wat het doel is van de noeste arbeid. ,,Er wordt regelmatig naar ons getoeterd”, vertelt Kelly. ,,Maar net riep iemand ook ‘héééé, taakstraf?’ naar ons.”

Uitgeesters die niet hebben geholpen maar wel enthousiast zijn geworden, krijgen binnenkort een nieuwe kans om hun handen uit de mouwen te steken. Ondanks hun ijver, zijn de tientallen vrijwilligers er niet in geslaagd alle 6.500 bomen en struiken te planten. ,,Als de helft van de Uitgeesters één boom of struik plant, zijn we er”, besluit Serena.

Bron: NHD.NL