Hippe vegetarische tips voor eigen groentetuin: wat heb je nodig?

LIFESTYLE – In het voorjaar van 2016 bracht Fooddie Isabel Boerdam het boek de hippe vegetariër uit waar zij tevens afgelopen seizoen in ons gezondheidsprogramma ‘Gezond Fit en Lifestyle’ over kwam vertellen.

Isabel geeft in haar boek en blog niet alleen ons tips maar wil jouw eveneens veel inspiratie meegeven om gezond en bourgondisch te genieten – zowel thuis of als je uit gaat; wie je ook bent en wat voor leefstijl je ook hebt!

Daarnaast laat Isabel je zien dat vegetarisch eten-op-niveau, door heel Nederland zowel voor ontbijt, koffie, lunch als borrel en diner ook buitenshuis mogelijk is.

Deze keer deelt Isabel Boerdam tips voor sls je besloten hebt om aan de slag te gaan met een groentetuin, dan heb je ook middelen en materialen nodig.

Tuin, Bak of pot

Je kan kiezen om een stukje van je huidige tuin af te staan, door hier de grond vrij te maken voor de planten die je wilt zaaien. Of je kan kiezen voor bakken of potten. Deze zijn in allerlei soorten en maten te koop en kan je bijvoorbeeld in een hoekje zetten of aan je balkonrand hangen, let er wel op dat er gaatjes in de onderkant zitten zodat het regenwater weg kan lopen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bak te maken van hout of steen (bijv. van opsluitbanden voor tegels). Gebruik dan als onderkant van je bak gebruik een anti-worteldoek. Houd er rekening mee dat de bakken of potten waarmee je gaat werken minimaal 20 cm diep zijn, want een plant heeft circa 15-20 cm diepte nodig.

Aarde

Planten hebben goede grond nodig om te kunnen groeien. Planten hebben voorkeur voor tuinaarde in plaats van zand. Tuinaarde bevat meer voedingsstoffen dan zand, waardoor je planten beter zullen ‘aanslaan’. In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen. Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond.
Bezuinig niet op de zak potgrond/tuinaarde! Hierbij geldt dat een wat duurdere soort  potgrond/tuinaarde ook een beter resultaat geeft. Gebruik ook geen zak potgrond/tuinaarde die langer dan zes maanden open staat, de voeding is er dan al grotendeels uit.

Kiemen in een zaaibakje

Afhankelijk van het soort plant/kruid/vrucht dat je wilt telen, kan je starten met zaaien in de volle grond of eerst binnen in een “micro-klimaat”. Sommige groentesoorten die moeten eerst “kiemen”, dit staat altijd aangegeven op het zakje. Zaadjes van dit soort planten zaai je eerst in een zaaibakje op een warme en lichte plek in huis (bv. de vensterbank in de keuken).

Hier moet je dus een zaaibakje voor aanschaffen en een zakje zaaigrond, wat te koop is bij een tuincentrum. Eventueel kan je de zaadjes ook in een ondiepe kunststofbak zaaien (denk bv. aan een kwarkbakje of het bakje wat je over hebt van de toko waar je gisteren eten hebt gehaald) en afdekken met doorzichtig magnetronfolie, zo creëer je je eigen micro-klimaat. Als je plantjes groot genoeg zijn, kan je ze verpotten naar de beoogde bak in de tuin of op het balkon. Hier plant je de plantjes in potgrond of tuinaarde.