Hightech scanners en honden moeten invoer smokkelwaar gevangenis terugdringen

NOORD-HOLLAND – Staatssecretaris Dijkhoff wil met geavanceerde scanners en speciaal getrainde honden de invoer van smokkelwaar in gevangenissen terugdringen.

De aangekondigde veranderingen vloeien voort uit het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Daaruit blijkt dat gevangenispersoneel hard werkt om legale en illegale smokkelwaar buiten de deur te houden, maar dat de efficiëntie te wensen overlaat.

De staatssecretaris is voorstander van scanners waarmee op het lichaam bevestigde objecten kunnen worden getraceerd. Daarnaast wil hij honden inzetten die speciaal zijn opgeleid om telefoons te ontdekken. Hij vraagt Dienst Justitiële Inrichtingen de aanbevelingen van de inspectie over te nemen.

Volgens de inspectie maken onder meer nieuwe technologieën het steeds moeilijker om verboden voorwerpen te ontdekken. Zo worden mobiele telefoons steeds kleiner, waardoor ze moeilijker zijn te detecteren.

Persoonsgericht
Dijkhoff wil gedetineerden die smokkelwaar in hun bezit hebben meer persoonsgericht gaan straffen. Of een straf effectief is, zoals het afnemen van privileges of opsluiting in de isoleercel, verschilt namelijk van gedetineerde tot gedetineerde.

De staatssecretaris werkt al langere tijd aan het strafbaar stellen van bezoekers die legale goederen binnensmokkelen. Daar komt volgens zijn wetsvoorstel maximaal een half jaar celstraf op te staan.

Een andere constatering van de inspectie is dat het personeelsleden soms aan tijd ontbreekt om celinspecties grondig uit te voeren. Dijkhoff zegt hierover dat de Dienst Justitiële Inrichtingen vorig jaar is gestart met de werving van 240 beveiligers.

Ook is 20 miljoen euro uitgetrokken om het vakmanschap te versterken. Meerdere beveiligers hadden in gesprekken met de inspectie gevraagd om extra training om smokkelwaar te herkennen.

Bron: Nieuwspartner (RTV) NH