Herdenking vliegramp Tweede Wereldoorlog 10 februari bij monument Communicatieweg

De herdenking op 10 februari vindt plaats bij het monument aan de Communicatieweg Foto: Gemeente Uitgeest

REGIO – Op zaterdag 10 februari 2018 vindt voor het tweede opeenvolgende jaar een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk. De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen. De herdenking wordt gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand wordt genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ’40-’45 (ARG). Plaats van handeling is het gedenkteken dat zeventien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.
Na het verzamelen in Fort Veldhuis vanaf 12.45 uur begint de openbare herdenking om stipt 13.00 uur met een stille tocht vanaf het fort naar het monument aan de Communicatieweg. Op die plek worden de belangstellenden welkom geheten door het Comité 4 mei. De Aircraft Recovery Group zal de gebeurtenissen van 1944 toelichten. Na de Last Post wordt om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden. Die worden gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, het spelen van het Amerikaanse volkslied en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Met het leggen van kransen en bloemen en de voordracht van een gedicht wordt de plechtigheid afgesloten. Na afloop is er een ontvangst op Fort Veldhuis.
‘Hells Belles’
De Boeing B17-G die door zijn bemanning ‘Hells Belles’ was gedoopt, nam op 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan 1000 toestellen. Opgestegen vanuit Norfolk zette de bommenwerper koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De ‘Hells Belles’ werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt en verschillende keren onder vuur genomen. Als gevolg daarvan brak de rechtervleugel af en werden verschillende bemanningsleden uit het toestel geslingerd. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vonden de dood; de zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash.
Precies zeventien jaar geleden werd het gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group ’40-’45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig. Vorig jaar – 73 jaar na dato – vond voor het eerst op de dag en het tijdstip van de vliegramp een herdenking plaats van de tragische gebeurtenis op 10 februari 1944.