GSM mast voorlopig uitgefloten?

Foto: De Uitgeester (Marianne Jonker)

UITGEEST – Afgelopen zomer in de tuin zitten was er niet bij voor de bewoners rondom de dertig meter hoge zendmast aan de Populierenlaan. Vele verstoorde nachten en talloze bezwaarschriften verder is er vorige week nogmaals een poging gedaan om de irritante fluittoon die de zendmast veroorzaakt de kop in te drukken. Vooralsnog lijkt het te lukken: met jutezakken ‘van Sinterklaas’…

De zendmast die is bedoeld voor 5G dat binnenkort zal worden uitgerold, is op zich al zorgelijk voor veel bewoners: wat doet 5G met onze gezondheid? De onderzoeken hiernaar zijn nog niet afgerond. Zonder dat de mast in werking is, klagen omwonenden al een half jaar over een ‘gekmakende’ fluittoon. Daarnaast vindt men de zendmast ‘horizonvervuiling’ en is men bezorgd dat hun huis door deze zendmast minder waard wordt. Meerdere malen is getracht om eventuele oorzaken weg te nemen, door bijvoorbeeld openingen aan mast en (rand)apparatiuur te dichten, maar dit mocht niet baten.

Inmiddels zijn er mensen van KPN, Huawei en VolkerWessels Telecom bezig geweest met de mast. Gelukkig stond er deze keer wind uit de juiste richting, waardoor de fluittoon goed te horen was. Geconcludeerd werd dat de fluittoon met grote zekerheid is ontstaan door de koelribben van de apparatuur. Over deze apparatuur hebben ze nu voorlopig jutezakken gedaan. Mocht dit helpen, dan wordt er vanzelfsprekend gezorgd voor een juiste, duurzame oplossing voor dit probleem.

Bron: De Uitgeester