‘Groot tekort aan ambulancepersoneel rond Koningsdag’

FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor een groot tekort aan ambulancepersoneel rond Koningsdag. De vakbond heeft een brandbrief gestuurd aan demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus gekregen waaruit blijkt dat er de komende periode forse behoefte is aan uitzendkrachten.

Vooral bij particuliere ambulancediensten en in meerdere grote steden zijn de problemen volgens de vakbond het grootst.

Zo komt Amsterdam op Koningsdag zeven ambulances tekort en heeft de regio Kennemerland, inclusief Schiphol, vijf ambulances te weinig.

“Gelet op de hoeveelheid mensen in beweging die dag, kan dit onverantwoorde situaties geven”, zegt Fred Seifert, FNV-bestuurder ambulancezorg. “Wij hebben daarom de minister op deze situatie gewezen en opgeroepen om snel maatregelen te nemen.”

Veiligheid onder druk
Hij is er niet gerust op dat de tekorten op tijd voor Koningsdag zijn op te vangen. “Dat is zeer zorgelijk. De aanrij- en wachttijden nemen dan fors toe, met alle gevolgen van dien. Dit is vragen om problemen. Zowel voor de patiënten, voor de Nederlanders die Koningsdag vieren, voor toeristen en voor de werknemers staat de veiligheid dan onder druk.”

Ook op meldkamers zijn er problemen met de bezetting.
Voor de zomerperiode worden vergelijkbare problemen verwacht.

Bron: (RTV) NH