Groep gemeenteraadsleden in Uitgeest loopt de zaal uit

UITGEEST – De raadsvergadering van donderdagavond 2 maart jongst leden verliep tijdens het benoemen van het nieuwe raadslid, de heer Karel Mens, nog al luidruchtig.  PvdA’er Jelle Brouwer noemde zijn benoeming een “Schande” en verliet tijdelijk de raadszaal gevolgd door de leden van Progressief Uitgeest en de UVP.

De heer Mens is des tijds in opspraak gekomen vanwege een schuurtje wat “illegaal” bij zijn woning was geplaatst en het laatste woord is hier blijkbaar nog niet over gesproken. Deze bouw had zijn aanzien als wethouder beschadigd. De heer Mens diende op 22 september vorig jaar zijn ontslag in vanwege deze integriteitskwesties. Mens was als wethouder onder meer belast was met ruimtelijke ordening en handhaving.

Ondanks dat burgemeester Wendy Verkleij aandrong op zijn ontslag heeft zij hem, 5 maanden later, de eed afgenomen als nieuw raadslid.  Bij het uitspreken van de woorden ’naar eer en geweten, zo waarlijk helpe mij God almachtig’, kwam er een klank van onvrede uit het publiek. De heer Brouwer, PvdA, diende direct een motie van wantrouwen in.

De PvdA liet weten dat de heer Mens het blijkbaar niet nauw neemt met de wet en hij voorgedragen wordt alsof er niets gebeurt is. Volgens het Noord-Hollands Dagblad liet de PvdA’er onder andere aan Mike Zuurbier, raadslid en partijgenoot van Mens recht op de man af zijn frustraties blijken. ,,Het moet dus kunnen van de VVD?” Bert Weijers (UL), Annemiek van de Vliet (CDA) en René Oud (D66) sloten zich niet bij Brouwer aan en lieten zich er verder niet over uit. Weijers: ,,Het voordragen van meneer Mens is een zaak van de VVD, de Kieswet bepaalt wie voor opvolging in aanmerking komt. Ouds collega Natasja Voordewind was overigens wél voor de motie.”

Doordat VVD-raadslid Kees Schouten aftrad wegens drukke werkzaamheden werd Mens gevraagd. De wettelijke gang is dat nummer 1 op lijst als eerste wordt benaderd.

In de raad dient door loting een driekoppige commissie van onderzoek te worden geformeerd.

De ’gelukkigen’ moeten vaststellen dat in de geloofsbrieven van het voorgedragen raadslid ’geen bezwaarlijke zaken’ voorkomen. Commissievoorzitter Wim Rodenburg (CDA) zei dat dit het geval was ’en de heer C.F.J. Mens kan dus worden benoemd’. Jan Schouten van de PU – ook een van de protesteerders tegen Mens – was erin geloot en moest zijn ’democratische plicht’ doen om aan de commissie deel te nemen.

Bron: Noord-Hollands Dagblad.