Genesius voor de laatste keer op de planken.

Uitgeest – Op vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus waren het de laatste twee dagen met een lach én een traan: Na 69 jaar gaf toneelvereniging Genesius haar voorlaatste voorstelling van het allerlaatste toneelstuk.

Er was alle reden voor het publiek om, voor de laatste keer, van de zeven acteertalenten van Genesius te genieten. Voor een nagenoeg uitverkochte zaal voerden Genesius op deze twee dagen de klucht ’Goeie Buren’ op. Een vertaling van het Engelse ’Run for your wife’, dat geschreven is door Ray Cooney.

Goeie Buren gaat over het leven van taxichauffeur Leo de Wit (Tony Coombes) uit Amsterdam. Leo leidt (of lijdt) een dubbelleven en houdt er twee vrouwen op na. Tijdens een avondrit schiet de taxichauffeur een oud vrouwtje te hulp die overvallen wordt. Het oude vrouwtje denkt echter dat Leo ook bij de overvallers hoort en geeft hem rake klappen met haar handtas. Leo belandt in het ziekenhuis. Als de taxichauffeur niet op tijd thuiskomt, bellen zijn beide bezorgde vrouwen (gespeeld door Marjon Heeremans en Monique Buter) de politie.

Het toneel in Dorpshuis De Zwaan diende zowel als huiskamer voor Leo’s ene vrouw als voor zijn andere vrouw. De acteurs zijn rap van tong en de hilarische dialogen veroorzaken kramp in de kaken. Hard wordt er gelachen om de scène waarin Leo zijn agenda pakt om zijn ’planning’ door te nemen. Maandag: KDMT (Knuffeldag Met Tineke). Dinsdag: SVM (’s Ochtends Vroeg Marga). Het overspel dreigt uit te komen wanneer ook Koos persoonlijk in de leugens verstrikt raakt en inmiddels een verzonnen zoontje heeft, zogenaamd solliciteert als boer, omgaat met een travestiet en homoseksueel zou zijn. Ook voor de andere karakters is de maat vol.

Het verhaal kent een dramatisch einde. Het nummer ’Vuile huichelaar’ is buitengewoon toepasselijk en het publiek klapt en zingt uit volle borst mee.

Genesius écht voor de allerlaatste keer zien? Dat kan nog eenmaal met de voorstelling Goeie Buren op 7 november 20.00 uur in De Zwaan. Toegang is gratis.