Gemeente waardeert mantelzorgers met cadeaubon

Nu On-Air:

Uitgeest – Mantelzorg is belangrijk en onmisbaar werk. De gemeente wil dat onderstrepen met een ‘mantelzorgwaardering’ in de vorm van een cadeaubon. Bent u inwoner van onze gemeente en krijgt u verzorging of hulp krijgen van familie, buren of vrienden? Dan kunt u deze mantelzorger(s) voordragen voor deze blijk van waardering. De kans is groot dat u hierover al een aparte brief van de gemeente heeft gekregen. Als dat niet zo is, kunt u toch van dit initiatief gebruikmaken. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Veel mensen die ernstig of langdurig ziek zijn, worden geholpen door mantelzorgers. Met al hun belangeloze inzet zorgen mantelzorgers ervoor dat mensen (langer) in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom kunnen zij van de gemeente een blijk van waardering krijgen in de vorm van een cadeaubon. Deze mantelzorgwaardering is geen vergoeding voor onkosten, maar een waardering voor de ondersteuning en zorg die zij boden in 2017.

Wie kan aanvragen?
De waardering is bedoeld voor mantelzorgers die in 2017 minstens drie maanden intensief voor u hebben gezorgd. U moet – als aanvrager – binnen de gemeente wonen; voor de mantelzorger geldt dit niet. U kunt meerdere mantelzorgers voordragen, zolang ze maar niet op hetzelfde adres wonen.

Hoe aanvragen?
Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de balie van de gemeente of bij de Stichting Welzijn. U kunt het formulier ook hier downloaden. U kunt de aanvraag insturen tot 1 oktober 2017.

Toetsing en registratie
De gemeente toetst eerst de aanvraag. Is deze terecht, dan ontvangt uw mantelzorger vanaf 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, een cadeaubon.

De gemeente registreert alle voorgedragen mantelzorgers. Dat is om een beter beeld krijgen van hoe groot de groep mantelzorgers is, hoe zwaar ze worden belast, en hoe de gemeente hen kan ondersteunen.

Cadeaubon
Bij de aanvraag kunt u kiezen uit drie verschillende cadeaubonnen (VVV-bon, boekenbon en entertainmentbon). De hoogte van het bedrag wordt begin november bepaald op basis van het aantal aanvragen.

Bestanden: