Gemeente Uitgeest kapt zieke en dode bomen

Iepen Nieseven Foto: OSU

UITGEEST – Een aantal jaar waren de bomen binnen de gemeentegrenzen vrij van de iepziekte. Nu is het tij gekeerd. Bij een aantal bomen is de iepziekte geconstateerd. De bomen die zijn aangetast worden zo spoedig mogelijk weggehaald. Dat is noodzakelijk, omdat de iepziekte besmettelijk is en snel andere gezonde iepen kan aantasten. Dit is wettelijk verplicht. Daarnaast worden bomen die door de droogte ten onder gaan geïnventariseerd en in september worden verwijderd.

Locatie van de aangetaste bomen
Er is iepziekte geconstateerd aan de Niesvenstraat naast de Vrijburgschool. Er is ook een iep ziek ter hoogte van de Geesterweg 37. Dat betreft een forse boom. Daarnaast hebben de berken en de lijsterbessen in Uitgeest het zwaar. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk droogte. Niet alleen van dit jaar, maar ook van de voorgaande twee jaren. Dit doet zich vooral voor in het oude dorp en in De Koog.

Aanplant nieuwe bomen
Na de kap van zieke en aangetaste bomen worden nieuwe bomen aangeplant. Dit gebeurt altijd in het plantseizoen voor bomen, tussen oktober en maart. Wethouder Cecilia van Weel: “De inwoners van Uitgeest hechten aan een groene uitstraling van hun dorp. Waar mogelijk proberen we dat te versterken, ook al hebben we nu te maken met een forse tegenslag. Met de nieuwe bomen gaan we vooral op zoek naar meer ‘klimaatbestendiger’ en minder ziektegevoelig”. Er wordt altijd minimaal hetzelfde aantal bomen geplant als dat er gekapt zijn, hoewel er altijd wordt geprobeerd er meer te planten. De nieuwe bomen worden niet altijd op dezelfde locatie geplaatst. Het kan zijn dat een andere locatie geschikter is. In 2019 zijn er 100 bomen geplant, daarvan waren er 72 vervangende exemplaren en 28 extra.