Fruitgeesters halen fruitboom af bij Nico Brantjes

Foto: Marianne Jonker (De Uitgeester)

Uitgeest – Het is inmiddels een traditie geworden: één keer per jaar kunnen op bestelling bij Nico Brantjes een rasechte, door hemzelf opgekweekte Uitgeester Fruitboom ophalen. De uitgifte van de bestelde boompjes gebeurde op 4 november vanuit zijn achtertuin aan De Bonkelaar.

De actie ‘Uitgeest wordt fruitgeest’ loopt als een trein. Zo’n 125 liefhebbers, de meesten uit het dorp, kwamen hun bestelling ophalen aan De Bonkelaar, compleet met een speciaal gedrukt echtheidscertificaat met daarop het speciaal ‘eigen’ wapen van Uitgeest (zie foto). Via bijgaande brief kregen de fruitgeesters tips mee hoe de boompjes het best vervoerd kunnen worden en dat er een gat moet worden gespit dat zeker tweemaal zo groot is als de wortelpruik.

Nico hoopt dat zijn actie ‘Uitgeest wordt Fruitgeest’ weer een mooi vervolg krijgt. “De soorten Assumer Peer en Uitgeester Zoet kweekt Nico al een aantal jaren zelf. Hij acht het kweken van de fruitbomen van historisch belang. Nico: “Jullie begrijpen dat onze fruitbomen straks een collectors item worden. Zo zal iedereen de komende jaren zijn eigen verhaal kunnen vertellen over hun historisch fruitboompje. In de toekomst zie ik ons mooie dorp in het voorjaar in roze en witte tinten van bloeiend vruchthout. Zo kan eenieder zien wie dat bijzondere fruit in zijn tuin heeft staan. Daar ben ik als mede Fruitgeester trots op.”

Bron: De Uitgeester