Frans Bauer ‘Heb je even voor mij’ meest irritante wachtmuziek klantenservice

De kans dat je als helpdeskmedewerker een geïrriteerde klant aan de lijn krijgt, is een stuk groter als de wachtmuziek ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer is. ‘Happy’ van Pharrell Williams is een betere keuze om een vervelend begin van een gesprek te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Zendesk, leverancier van software voor betere klantrelaties, onder ruim duizend Nederlanders.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen nog steeds het liefst telefonisch contact opnemen met de klantenservice. Ook over vijf jaar zal dit nog steeds het meest gebruikte kanaal zijn (29%), gevolgd door e-mail (19%), chat-apps (18%) en chat via de bedrijfswebsite (17%). De grootste irritatiefactor bij contact met een klantenservice is ‘lang in de wacht staan’. Daarnaast zijn ongeïnteresseerde of onvriendelijke medewerkers een ergernis, net zoals het ontvangen van foutieve antwoorden.

Perceptie van bedrijf
Hoewel het misschien een futiliteit lijkt, is de keuze voor de wachtmuziek erg belangrijk. Een nummer dat voor veel mensen als vervelend wordt ervaren, heeft invloed op de ervaring van de klant met de service-afdeling. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de ondervraagden een positieve ervaring met de klantenservice laat meespelen in zijn of haar beslissing om in de toekomst producten of diensten bij het betreffende bedrijf af te nemen. Bij slechte ervaringen met de klantenservice geeft zelfs 79 procent van de respondenten aan dat dit negatief doorwerkt in hun perceptie van het bedrijf en in hun afwegingen om al dan niet zaken met het bedrijf te doen.

‘Happy’ op 1
De top-10 van nummers uit het onderzoek is:

  1. Happy – Pharrell Williams
  2. Simply the best – Tina Turner
  3. Little Green Bag – George Baker Selection
  4. Never gonna give you up – Rick Astley
  5. Is dit alles? – Doe Maar
  6. All I want for Christmas – Mariah Carey
  7. Jingle Bells (instrumentale versie)
  8. Bloed, zweet en tranen – André Hazes
  9. Kerstalbum van Berdien Stenberg
  10. Heb je even voor mij – Frans Bauer