Filmhuis De Zwaan presenteert: Mjólk

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Vrijdag 25 september presenteert De Zwaan Cultureel de komische IJslandse film Mjólk in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. Alweer de tweede film van het nieuwe seizoen.
Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt; via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen.
Het lichtvoetige IJslandse drama Mjólk, dat in andere landen ook bekend is onder The County, behandelt het welhaast klassieke thema van een ongelijke strijd die met veel creativiteit en lef moet worden beslecht. Het rauwe IJslandse landschap en de al even stugge bewoners werpen een ontnuchterende blik op de zaak. In de scènes waarin Inga nog gehuwd en tamelijk gelukkig door het leven gaat is al duidelijk dat hun complete werkende en privéleven wordt gedomineerd door een machtige club die hen de wet voorschrijft.

Mjólk is een IJslandse tragikomedie (uit 2019) van Grímur Hákonarson (Rams). In zijn verbeelding van feministisch verzet tegen maatschappelijke wantoestanden staat de film in de traditie van andere IJslandse films als Woman at War.
De zaal is open vanaf 19.45 en de film begint om 20.15 uur.
Toegang € 8,- (vrienden van de Zwaan € 7,-), inclusief een drankje.
Kaarten zijn uitsluitend online te koop op www.dezwaancultureel.nl.
Adres: Middelweg 5 1911 EA Uitgeest.