Filmhuis De Zwaan: I, Daniel Blake

Uitgeest – Vrijdag 12 mei zal de film I, Daniel Blake vertoont worden. Het laat het failliet van de hedendaagse verzorgingsstaat zien met een perfecte mix van drama, humor en tragiek. “De mensen in de film zijn levensecht en de kwestie is urgent”.
De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman in het noordoosten van Engeland. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Zijn arts geeft aan dat hij niet meer mag werken. Zijn Arbo-arts denkt daar echter anders over en Blake wordt verplicht te solliciteren. Hij heeft zijn hele leven echter nog nooit een computer aangeraakt en heeft moeite mee te komen in de mallemolen. Het gevolg is dat hij niet alleen zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kwijtraakt, maar ook zijn gewone uitkering. Daniel Blake is echter niet het type dat dat geruisloos voorbij laat gaan. Tijdens het proces ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.
Regisseur Ken Loach maakt al vijftig jaar films over hoe de onderklasse moet vechten om overeind te blijven. I, Daniel Blake past goed in dit oeuvre en leverde Loach voor de tweede maal de Gouden Palm op. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van I, Daniel Blake een oprechte, emotionele en uiterst innemende film. Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen.
Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt, Middelweg 139 in Uitgeest. De zaal is open vanaf 19:45 en de film begint om 20:15. Toegang € 6,- (“vrienden” € 5,-).incl. een kopje koffie/thee voorafgaand aan de film.