Extra aandacht voor hond en kat in de winterperiode

DIER EN WELZIJN – De verzorging van onze huisdieren gaat tegenwoordig gelukkig heel ver. Om dat te doen, is het belangrijk dat er kennis is om die verzorging optimaal te laten zijn. De winter voegt elk jaar weer een extra dimensie aan deze verzorging toe. Hieronder volgt een aantal belangrijke tips om goed de winter door te komen met uw huisdieren.

Chocolade
Deze periode is typisch de periode dat er altijd wel ergens chocolade ligt. En daar zijn met name honden dol op. Chocolade kan dodelijk zijn voor uw dier. Wanneer u Dieren info aanklikt op onze website en dan honden, dan ziet u onderaan een stukje over chocolade vergiftiging staan. Voorkomen is beter dan genezen!!!!

De hond

Vacht
Honden hebben een vacht die hen meestal uitstekend tegen weer en wind beschermt. Toch krijgen veel honden geen echte wintervacht meer. Dat heeft te maken met de temperatuur in huis. Die is in de zomer en in de winter aangenaam. Als u met een dun behaarde hond de vrieskou in trekt, is een kledingstuk in de vorm van een dekje geen overbodige luxe, want ook honden kunnen kou vatten. Laat hem vervolgens thuis niet de dicht bij de verwarming gaan liggen. De lucht is hier droog en dit kan hoestklachten veroorzaken.

Sneeuw
Honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rennen en te spelen. Toch is het verstandig om een paar dingen in acht te nemen als u met uw hond de sneeuw in gaat. Elke hond vindt een bal onweerstaanbaar. Een sneeuwbal is echter minder geschikt. De hond zal hem niet apporteren, maar stukbijten en vaak ook opeten. Al die koude, opgegeten sneeuw kan diarree veroorzaken. Het is daarom beter om gewoon een tennisbal mee te nemen.

Takken
In het winterbos liggen vaak afgewaaide takken om veel plezier mee te maken. Jammer genoeg kunnen takken gevaar opleveren. Als er splinters loslaten, kunnen die in het verhemelte terechtkomen en doorgeslikte stukken tak kunnen schade toebrengen aan de maag of darmen. Met takken of stokken gooien is ook gevaarlijk. Wanneer deze als een speer in de grond (of de sneeuw) blijven steken, kan een hond er met geopende bek in lopen. Dit is een reëel gevaar!

IJs
Er zijn honden die zo dapper zijn dat ze het ijs op gaan. Voorkom dit, want ijs is glad en ook dieren kunnen uitglijden en een poot breken. Daarnaast is het gevaarlijk, omdat uw dier door het ijs kan zakken en verdrinken. Hij is tenslotte niet in staat om stevig ijs en smeltend ijs van elkaar te onderscheiden.

Pekel
Als het heeft gevroren worden de straten vaak gepekeld om de gladheid weg te nemen. Vergeet niet dat honden in feite op blote voeten lopen en dus met hun voetkussentjes door het zoute smeltwater moeten. Dit kan gaan uitbijten en zodoende behoorlijk pijnlijk worden. Een goede manier om dit probleem te voorkomen is om de voetkussentjes even in te smeren met Potenwax of Maxani koelzalf. Dat hebben wij altijd op voorraad voor u.

Verwennen
Tijdens de feestdagen in december geniet uw huisdier als gezinslid natuurlijk mee. Als u hem verwent, geef hem dan in geen geval snoep. Chocolade is zelfs ronduit giftig. Het snoep dat mensen eten bevat niet de juiste bestanddelen voor een huisdier. Het is ook slecht voor het gebit. Het is veel beter om een hond een echte hondensnack te geven. Zo kan hij op een verantwoorde wijze meedelen in de feestvreugde.

Heeft u een kat? Lees dan hier verder

Bron: Dierenarts Paula, Dierenkliniek Zuiderkaag te Schagen.