Excursie museum Broekerveiling

Foto: Aangeleverd

Uitgeest – De Broeker Veiling is de eerste en de laatste groentedoorvaarveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen van groenten bij afslag ontstaan. Van 1912 tot 1973 was dit veilinggebouw het economische hart van de tuinbouwcultuur in de regio. U kunt zelf plaatsnemen op de authentieke veilingbanken. De prijs wordt bepaalt via de veilingklok.
Tijdens de rondleiding neemt de gids u mee door het museum en vertelt over het leven van de tuinders en hun familie rond het jaar 1900. U beleeft het agrarische leven van vroeger in een hedendaags jasje met nostalgische beelden, oude voorwerpen en sfeervolle taferelen.
De rondvaart: Honderden jaren graven, ploeteren en baggeren gingen eraan vooraf om groenten te kunnen verbouwen op zeer vruchtbare akkers. Dit land was alleen bereikbaar per schuit. Vandaag de dag zijn er nog sporen uit het verleden zichtbaar en wordt u meegenomen op een aangename vaartocht door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden.
De vaste exposities leren u over de tuinderscultuur in de regio. ‘De veildag’ is een film van 8 minuten waarin u een indruk krijgt van een werkdag van een tuinder rond het jaar 1900. ‘Rijk der Duizend Eilanden’ is een levendige presentatie die inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van dit bijzondere gebied. ‘Leven van het Land’ draait om de veilingklok en ‘tuinder Arie’ vertelt u in een audiotour over het veilingcomplex.
Dinsdag 28 november, verzamelen om 09.15 uur bij station Uitgeest of op eigen gelegenheid om 10.30 uur bij het museum, duur bezoek van 10.30 – ± 15.00 uur.
Kosten zonder MJK: € 23,– en met MJK € 7,–. Dit is inclusief: rondleiding met gids ( 45-60 min.),
rondvaart ( 40-60 min.), museumbezoek en demonstratieveiling ( ± 60 min.) en een kop koffie of thee
met een broekerbol. Exclusief: reiskosten (trein Uitgeest-Heerhugowaard en bus) en lunchkosten.