Eén dag samen aan de slag voor bijen, vlinders en vogels op Landelijke Natuurwerkdag

NOORD HOLLAND – Steeds minder bijen, insecten en vogels overleven in onze provincie. Op de Landelijke Natuurwerkdag zaterdag 2 november 2019, in Noord-Holland gecoördineerd door Landschap Noord-Holland, kun je daar zelf iets tegen doen! Doe je mee? Op allerlei plekken kun je zagen, harken, aanplanten en nog veel meer. Ook je vrienden en familie zijn van harte welkom. Kijk op www.natuurwerkdag.nl en reserveer op tijd een plekje. Eén dag van je tijd. Dit is dé kans om je steentje bij te dragen aan een rijke natuur in Noord-Holland. Dat kunnen we alleen samen.

Meer soortenrijkdom
Op 2 november kun jij je inzetten voor meer soortenrijkdom in de natuur tijdens dé grootste groene vrijwilligersactie van Nederland. Coördinator voor de Natuurwerkdag, Peter Mol: “Landschap Noord-Holland vindt het belangrijk dat er meer leefruimte komt voor kwetsbare planten en dieren. Daar werken boswachters in onze natuurgebieden dagelijks aan. En we krijgen daarbij hulp! Heel veel Noord-Hollanders steken als lid van een vrijwilligersgroep regelmatig de handen uit de mouwen, zowel in onze natuurterreinen als daarbuiten. Wij ondersteunen ze daarbij door het uitlenen van gereedschap en machines, cursussen en advies. Zij knotten bomen, leggen ijsvogelwanden aan, beschermen en tellen vogels of andere dieren en onderhouden bijzondere natuurgebiedjes. Tijdens de Natuurwerkdag iedereen komen helpen. Het enthousiasme op een van de 55 werklocaties werkt aanstekelijk.“

Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van (natuur)gebieden en de vergroting van de biodiversiteit in heel Noord-Holland. Met het programma Betrekken bij Groen steunt de provincie duizenden vrijwilligers. En daarom opent Gedeputeerde Esther Rommel dit jaar de Natuurwerkdag in Noord-Holland. Ze doet dit bij het Purmerbos Moeras. Ook diverse gemeenteraden zijn uitgenodigd om Natuurwerkdaglocaties te bezoeken.

Alkmaar e/o
Vlindertuin Groene Voet is een werklocatie bij uitstek waar speciaal voor insecten, in dit geval vlinders wordt gewekt. De vele werkzaamheden die worden verricht, zoals opbouwen van de tuunwallen en inplanten van oevervegetatie langs de net gegraven poel, komt ook veel wilde bijen en andere insecten ten goede.

IJmond
Het Kennemerstrand is een hotspot van biodiversiteit in de provincie. Het kent zelfs nationale bekendheid als één van de belangrijkste groeiplaatsen van orchideeën als de groenknolorchis en honingorchis. Hier gaan tientallen mensen hooien.

Wil je ook meehelpen jouw groene omgeving mooier te maken? Ga voor meer informatie naar www.natuurwerkdag.nl en kies een leuke plek uit.