Een aardgasloze woning in 2050? Wat betekent dat?

Foto: Aangeleverd Duurzaambouwloket

REGIONAAL – De komende jaren gaat er een hoop veranderen in Nederland. Na 2050 dienen alle woningen in Nederland van het aardgas te zijn afgesloten. Dit lijkt voor u nog ver weg maar op korte termijn kan het zijn dat u als bewoner toch te maken krijgt met deze transitie naar aardgasloos. Het Duurzaam Bouwloket van uw gemeente kan u daarbij helpen.
Vanaf 2021 is er landelijk een planning liggen waarin voor heel Nederland staat aangegeven welke buurt wanneer van het aardgas afgaat. Op dit moment is het in veel gemeenten nog niet duidelijk waar en in welke wijken een bepaalde energievoorziening komt. Maar wat kunt u als bewoner doen om u hier alvast op voor te bereiden?

Het Duurzaam Bouwloket helpt om de juiste keuzes te maken bij het verduurzamen van uw woning. Ondanks het feit dat we nog niet precies weten wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur in uw wijk. Worden het collectieve warmtenetten, biogas of misschien een individuele volledig elektrische oplossing voor uw woning?
Wel kunt u nu al veel maatregelen in de woning realiseren. Om zo de woning voor te bereiden op de aardgasloze waarop de overheid aanstuurt. En dat kan gelden voor iedereen, ongeacht of je nu in een hoek,-, tussen-of vrije woning woont, of in VvE (Vereiniging van Eigenaren), monument of stolpboerderij. Denk aan het toepassen van hoogwaardige isolatie in de woning, inductie koken, je verwarmingssysteem geschikt maken om de woning te verwarmen met een lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie.

Vanuit het loket helpen wij u graag verder met alle vragen die er bij u opkomen over maatregelen die u nu in de woning kunt toepassen. U kunt u dan stapsgewijs voorbereiden op een aardgasloze woning. In onderstaand overzicht staan de verschillende maatregelen opgesomd. Voor meer informatie: www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan
Stap 1- Kleine maatregelen / bespaartips in huis
Stap 2- De woning isoleren
Stap 3- Goed ventileren
Stap 4- Eigen duurzame energie opwekken
Stap 5- Duurzaam verwarmen en koelen