Doe mee aan groot nationaal fietsonderzoek.

Fietstelweek 2016Uitgeest – De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september het grote nationale fietsonderzoek. Met een gratis te downloaden ‘app’ voor mobiele telefoons wordt het fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart gebracht. De geanonimiseerde gegevens gaan naar overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om er ons fietsnetwerk mee te verbeteren. Hoe meer mensen de ‘Fietstel-app’ gebruiken, hoe betrouwbaarder de resultaten. Op 19 september start de mobiele applicatie automatisch met meten. Deelnemers maken kans op een gloednieuwe designfiets.

Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Dat is positief, want fietsen is immers snel, duurzaam en gezond. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. Tot op heden hebben we onvoldoende inzicht in ons fietsgedrag. En dat is nodig voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek gaat daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Op basis hiervan kunnen acties worden ondernomen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken.

De Fiets Telweek 2015 was met 50.964 deelnemers een groot succes en leidde al tot de eerste verbeteringen. Zo ontstond een veel beter beeld van plekken waar zogenaamde fietsfiles ontstaan, waarna bijvoorbeeld verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag.