Dodenherdenking Uitgeest 2019: toespraken, muziek en poëzie

Overzicht van de herdenking bij het gemeentehuis in 2018 (foto: gemeente Uitgeest)

UITGEEST – De Herdenkingsdienst op zaterdag 4 mei begint om 19.00 uur in de Hervormde kerk (Dorpskerk) aan de Castricummerweg. Na de herdenkingsdienst vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het gemeentehuis. Bij het monument voor de gevallenen voltrekt zich het tweede deel van de herdenkingsbijeenkomst.

Hervormde kerk
Tijdens de plechtigheid in de kerk dragen leerlingen van de groepen acht van de vijf Uitgeester basisscholen eigen gedichten voor, geselecteerd als beste van hun school. Burgemeester Wendy Verkleij en gastspreekster mevrouw Corina Koster-Timmermans houden een toespraak. Mevrouw Koster-Timmermans is een kleindochter van Pieter Ouwerkerk. Dat is een van de drie gefusilleerden die bij de spoorlijn Uitgeest-Castricum zijn doodgeschoten door de Duitsers. De muzikale omlijsting van de voordrachten wordt verzorgd door het dameskoor Femmes Vocales Heemskerk onder leiding van dirigent Piet Hulsbos.

Stille tocht
De stille tocht vanaf de Hervormde kerk vertrekt om 19.40 uur naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners in heel Uitgeest worden verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen. De organisatie en de gemeente stellen dat zeer op prijs, in het bijzonder de route van de kerk naar het plein.

Tijdens de plechtigheid vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie passende muziek. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. De declamatie wordt verzorgd door mevrouw Dorothé Rodenburg-Glorie. Zij leest het gedicht “Waanzin verlangt een stilte” voor.

Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, brandweer en inwoners.

Expositie basisscholen
Na afloop van de herdenking is in de hal van het gemeentehuis een expositie te bezichtigen. Deze expositie bestaat uit gedichten, teksten en tekeningen over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de groepen acht van de Uitgeester basisscholen. De expositie is te zien vanaf vrijdag 26 april tot en met woensdag 8 mei.