Dodenherdenking Uitgeest 2019: toespraken, muziek en poëzie

Monument bij de spoorlijn Uitgeest. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST – De Dodenherdenking op zaterdag 4 mei begint in Uitgeest om 16.00 uur met een kranslegging bij het monument langs de spoorlijn. De herdenkingsdienst ’s avonds start om 19.00 uur in de Hervormde kerk (Dorpskerk) aan de Castricummerweg. Na de plechtigheid in de Dorpskerk vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het gemeentehuis. Bij het monument voor de gevallenen voltrekt zich het tweede deel van de herdenkingsbijeenkomst.

Kranslegging bij spoorlijn
De kranslegging door burgemeester Verkleij en leden van het college bij het monument bij de spoorlijn begint om 16.00 uur. Na een korte toespraak namens het comité en het blazen van de Last Post, is er een minuut stilte. Daarna wordt een gedicht voorgedragen en bloemen gelegd bij het monument aan de spoorlijn. Dat monument is gelegen achter het Kooghuis aan de provinciale weg (N 203) Uitgeest-Limmen. Voor deze gelegenheid is de locatie (particulier bezit van de familie Terra) openbaar toegankelijk.

Hervormde kerk
De herdenkingsdienst in de Dorpskerk start om 19:00 uur. Tijdens de plechtigheid dragen leerlingen van de groepen acht van de vijf Uitgeester basisscholen gedichten voor. Burgemeester Verkleij en gastspreekster mevrouw Corina Koster-Timmermans houden beiden een toespraak. Mevrouw Koster-Timmermans is een kleindochter van Pieter Ouwerkerk. Dat is een van de drie gefusilleerden die bij de spoorlijn Uitgeest-Castricum zijn doodgeschoten door de Duitsers. Dit als vergelding voor het opblazen (door het Zaans Verzet) van de spoorlijn om Duitse transporten vanuit Den Helder te saboteren.
De muzikale omlijsting van de voordrachten wordt verzorgd door het dameskoor Femmes Vocales Heemskerk onder leiding van dirigent Piet Hulsbos.

Stille tocht
De stille tocht vanaf de Hervormde kerk vertrekt om 19.40 uur naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Daar speelt vanaf 19.45 uur de Uitgeester Harmonie passende muziek tijdens de plechtigheid. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. De declamatie wordt verzorgd door mevrouw Dorothé Rodenburg-Glorie. Zij leest het gedicht “Waanzin verlangt een stilte” voor.
Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Wendy Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, brandweer en inwoners.

Expositie basisscholen
Na afloop van de herdenking is in de hal van het gemeentehuis een expositie te bezichtigen. Deze expositie bestaat uit gedichten, teksten en tekeningen over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de groepen acht van de Uitgeester basisscholen. De expositie is te zien vanaf vrijdag 26 april tot en met woensdag 8 mei.