Dodenherdenking Uitgeest 2018

Monument bij de spoorlijn Uitgeest. Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST – Vrijdagmiddag 4 mei om 16.00 uur begint de Dodenherdenking 2018 met een kranslegging door het college bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis aan de provinciale weg. Om 19.00 uur start het avondprogramma in de Hervormde kerk (Dorpskerk) aan de Castricummerweg het tweede deel voltrekt zich op het gemeenteplein voor het gemeentehuis.

Spoorlijn
De kranslegging bij het monument bij de spoorlijn vindt plaats op het terrein van de familie Terra dat voor deze gelegenheid openbaar toegankelijk is. Na een toespraak en het blazen van de Last Post is er een minuut stilte. Na het voorlezen van een gedicht worden bloemen bij het monument gelegd.

Hervormde kerk
Het avondprogramma in de Hervormde kerk start met een welkomstwoord door mevrouw Hetty Franzani. Vervolgens dragen leerlingen van de groepen acht van de Uitgeester basisscholen teksten voor en houden burgemeester Verkleij en gastspreker Co Knuppelder beiden een toespraak. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door een ensemble uit het Oratoriumkoor Tremendo. Aansluitend vertrekt vanaf de kerk om 19.40 uur een stille tocht naar het monument voor de gevallenen op het plein voor het gemeentehuis.

Tijdens de plechtigheid, vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie passende muziek. Na het blazen van de Taptoe en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. De declamatie wordt verzorgd door Hannah de Witte, zij leest het gedicht “Er was eens een wil” voor. Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Wendy Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, brandweer en inwoners. Na afloop van de herdenking bij het gemeentehuis is binnen in de hal een expositie over de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen, gemaakt door leerlingen van basisscholen.

Vlaggen halfstok
Inwoners in heel Uitgeest worden verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen. Vooral de bewoners langs de route van de kerk naar het gemeentehuis (Kerkbuurt en Burgemeester van Nienesstraat) worden verzocht te vlaggen.

Wegafsluitingen
Tussen 19.00 en 21.00 uur, inverband met de herdenkingsplechtigheid en de stille tocht van de Hervormde Kerk naar het gemeentehuis, is een aantal straten afgesloten tussen 19.00 en 21.00 uur. Het betreft de Castricummerweg (vanaf de kruising met Pr. Irenelaan) tot Hogeweg/Kerkbuurt, Burg. Van Nienesstraat en de Middelweg (vanaf de Dr. Brugmanstraat tot parkeerterrein bij de Action-Achterpad.