Deze zomer veel overlast door wespen

NOORD HOLLAND – Deze zomer kan er veel overlast van wespen ontstaan. Dat meldt Waarneming.nl, dat laat weten dat er in alle provincies nu al vier tot zes keer meer wespen worden gezien dan gemiddeld.

Het gaat om de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica). Als we dan specifiek naar Noord Holland kijken is de meeste overlast op Texel. Even de kuststreek, daarnaast vertoont Gelderland het aantal waarnemingen een piek.

In het hele land worden ongewoon veel koninginnen waargenomen en nog opvallender: er worden ook veel darren (mannetjes) gespot die hebben overwinterd.

Normaal gesproken gaan de mannetjes voor de winter dood, nadat ze de koninginnen hebben bevrucht. Vorig jaar waren er zelfs in november nog wespennesten, waarschijnlijk de tweede generatie van het jaar. Of het daadwerkelijk overlast gaat ontstaan, hangt af van het weer.

Als er zich heftige buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan de lokale wespenstand grote klappen krijgen. De overlast van wespen ontstaat meestal eind juli, als de nesten klaar zijn en de werkster-wespen op zoek gaan naar voedsel.

Bron: Nieuwsbron: (RTV) NH