De keizersmantel terug in de Noord-Hollandse duinen

NOORD HOLLAND – In 2016 rond deze periode leek de keizersmantel verdwenen uit Nederland. Maar de vlinder is terug en floreert nergens zo goed als in de Noord-Hollandse duinen.

Volgens de Rode Lijst, die kwetsbare diersoorten van Nederland in kaart brengt, is de keizersmantel verdwenen maar daar is in de duinen van Noord-Holland weinig van te merken.
De eerste keer dat de keizersmantel-vlinder weer opdook werd hij gevonden in een stuk bos bij Heemskerk

“De vlindersoort doet het nu aan de kust ontzettend goed”, vertelt boswachter Luc Knijnsberg aan onder meer onze mediapartner NH Nieuws. “Dat is eigenlijk niet te verklaren”, zegt hij over de vlinder die vooral bekend als een soort die het goed doet in bossen.

De keizersmantel profiteert onder andere van de bosviooltjes die op open plekken in het bos groeien en waar de keizersmantelrupsen het allerliefst van eten. Zo’n vijf jaar geleden begon zich in Heemskerk een populatie te vormen, in de omgeving van Bergen doet de vlinder het al drie jaar heel goed.

Ik augustus zal Bos- en viswachter Arjan Postma bij OSU weer te gast zijn met tal van nieuws, vragen? Laat het ons alvast weten.