Cornelis Corneliszoon op school

Foto: Anita Webbe

UITGEEST – Hoog bezoek voor groep zes van basisschool De Molenhoek. Cornelis Corneliszoon, de uitvinder van de houtzaagmolen, was daar te gast. Hij had eerder de klas om assistentie gevraagd; hij wilde dat de leerlingen hem gingen helpen iedereen uit te leggen hoe belangrijk zijn uitvinding is geweest. Afgelopen vrijdag toonden ze het resultaat, aan Cornelis Corneliszoon en ook aan burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Cecilia van Weel.

Er is een maquette van het jaar 1600 gemaakt en die is door de klas aangekleed met huizen, boten en uiteraard een molen. Hiermee kan meer bekendheid worden gegeven aan het verhaal van Corneliszoon. “Een fantastisch initiatief”, aldus de wethouder. “Zo raakt de jeugd betrokken bij de geschiedenis van Uitgeest.”

De aanwezigheid van Cornelis Corneliszoon op de school is onderdeel van een erfgoed educatieproject dat door de Stichting Kist wordt ontwikkeld voor basisscholen in Uitgeest. De Stichting Oer-IJ en TriArcus uit Heemskerk maken het financieel mogelijk.