Controle hondenbelasting op komst

Uitgeest – In de gemeente Uitgeest moet iedereen, die een of meer honden heeft, hondenbelasting betalen. Wie een hond heeft is wettelijk verplicht daarvan zelf aangifte te doen bij de gemeente.

De gemeente heeft de firma Thorbecke opdracht gegeven om binnenkort namens de gemeente aan de hand van de belastingadministratie met een aantal hondencontroleurs de aanwezigheid van honden na te gaan. Een hondencontroleur kan dus bij u aanbellen en u enkele vragen stellen over het al dan niet hebben van een hond.

Als u niet thuis bent, zal de hondencontroleur ter plaatse een beoordeling maken over de aanwezigheid van honden. Zo nodig laat hij een informatiebrief met een aangiftebiljet hondenbelasting achter.

Vanzelfsprekend kunnen de hondencontroleurs zich legitimeren door het tonen van een door de gemeente verstrekt legitimatiebewijs.

Volgens de Verordening Hondenbelasting 2015 bedraagt het tarief voor de eerste hond € 54,95, voor de tweede hond € 96,75 en voor de derde, vierde etc. telkens € 145,90 per hond. Het kenneltarief bedraagt € 696,00.

Het kan zijn dat u sinds kort een hond heeft en u nog niet in de gelegenheid bent geweest daarvan aangifte te doen. De gemeente adviseert u niet te lang te wachten met het doen van aangifte. Wanneer u geen aangifte doet, en de hondencontroleur treft wel een hond aan, dan riskeert u een ambtshalve aanslag hondenbelasting verhoogd met een wettelijke geldboete.

U kunt een aangiftebiljet hondenbelasting:

  1. telefonisch aanvragen bij de afdeling Belastingen en Invordering van de gemeente, telefoon 0255-567400;
  2. invullen als digitaal formulier op de gemeentelijke website www.uitgeest.nl, onder Gemeentehuis, Producten en Diensten;
  3. invullen bij de receptie van de gemeente Uitgeest, Middelweg 28, 1911 EG Uitgeest.