Column Bert van de Velden GGD

Bert vd Velden GGD Foto: Aangeleverd

REGIO – Bent u soms ook de weg kwijt over wat wel of niet kan en wat mag en moet waar het gaat om het naleven van maatregelen? Bent u ook een beetje moe van alle uitleg? Dat snap ik, maar juist nu is het belangrijk om elkaar te beschermen. Ook tijdens de feestdagen.
Nadat het coronavirus ons in zijn greep kreeg, zijn er maatregelen afgekondigd om verdere verspreiding te voorkomen. De maatregelen richten zich vooral op het tegengaan van groepscontact en het beperken van mobiliteit om transport van het virus te hinderen. Bovendien zijn er veel maatregelen die gericht zijn op ons gedrag. Nu leken al die regels meer dan logisch en te begrijpen, maar er kwamen uitzonderingen, verbijzonderingen en daarmee werd het onnavolgbaar.
De meest eenvoudige vuistregel, bij klachten en bij twijfel, gewoon een afspraak maken voor de teststraat. Er is inmiddels voldoende capaciteit en de wachttijden zijn kort. De overige regels zijn ook best wel te overzien. Ook deze nog maar even onder elkaar:
1. Houd altijd 1,5 meter afstand
2. Vermijd drukte
3. Werk thuis
4. Was (vaker) je handen
5. Nies en hoest in je elleboog
6. Gebruik papieren zakdoekjes
7. Draag een mondkapje waar dat wordt vereist of gevraagd.

Zeven gouden regels waar we ons aan moeten willen houden. Dan beschermen we onszelf en vormen we minder risico voor een ander. Kleine moeite, groot gebaar! Maak voor de thuissituatie vooral gebruik van de poster in deze krant. Doe het je in deze tijden van feestdagen jezelf en een ander cadeau.

Bert van de Velden
Directeur Publieke Gezondheid GGD