CDA geeft tekst en uitleg over ontstane situatie.

Uitgeest – Het CDA bestuur heeft via haar website tekst en uitleg gegeven over de ontstane situatie in Uitgeest.

“Het CDA heeft het vertrouwen in het college opgezegd en zijn wethouder Spaanderman teruggetrokken. De vertrouwensband met Progressief Uitgeest was na de laatste raadsvergadering te zwaar beschadigd om verder te gaan.

In de afgelopen raadsvergadering is het plan Park Oudgeest door een meerderheid van de raad weggestemd. In de aanloop naar dit besluit is door het CDA en de wethouder veel tijd en energie gestoken in het op één lijn krijgen van de coalitie. Eén week voor de betreffende vergadering was een meerderheid voor het voorstel. Tot verbazing van het CDA maakte coalitiepartner Progressief Uitgeest, zonder dat het voorstel in de laatste week gewijzigd was, op het laatste moment een 100% switch met als resultaat het in de raad afblazen van het plan. Een plan met grote recreatieve en economische betekenis waarbij ook de kans van het doorgaan van de bouw van de molen aanzienlijk wordt verkleind.
Progressief Uitgeest heeft zich daarin naar het CDA een onbetrouwbare en weinig integere partner getoond. Helaas heeft het CDA dit in het verleden van Progressief Uitgeest eerder meegemaakt, waardoor voor het CDA na de gebeurtenissen van afgelopen week de maat vol was. Dit was niet alleen een stem tegen het voorstel, dit was een stem tegen het college.
Het CDA kan geen deel uitmaken van een college dat niet goed let op de toekomstige financiën van Uitgeest. Daarnaast kunnen college en coalitie alleen maar goed functioneren als er onderling vertrouwen is en er integer gehandeld wordt. Het CDA heeft er geen vertrouwen in dat Progressief Uitgeest aan deze kernwaarden kan voldoen. Het CDA stapt daarom uit de coalitie. Een stap die het CDA ten zeerste betreurt, maar die in het licht van de gebeurtenissen onvermijdelijk is.
Als gevolg van het besluit over Park Oudgeest is het voor de wethouder als vicevoorzitter van het Raum onmogelijk om nog geloofwaardig binnen het bestuur van het Raum te kunnen functioneren.
Gezien de recente gebeurtenissen heeft het bestuur en de fractie van het CDA besloten zijn wethouder terug te trekken uit het college.”

Bestuur en fractie CDA Uitgeest