Castricum nog niet verlost van extra nachtvluchten; LVNL werkt aan ‘definitieve’ oplossing

Castricum/Limmen – Boven Castricum en Limmen blijven voorlopig ’s nachts toch extra vliegtuigen vliegen. Dat meldt de Omgevingsraad Schiphol vandaag. Op 28 mei van dit jaar werd de verkorte nachtroute naar de Polderbaan tijdelijk gesloten. Dit wegens verscherpte veiligheidseisen. Deze sluiting betekende extra nachtelijk vliegverkeer boven Castricum. De afgelopen tijd heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), in overleg met de Omgevingsraad Schiphol, gepoogd een tijdelijke oplossing te vinden. Maar dat is dus niet gelukt.

Sinds de sluiting van de verkorte nachtroute volgt al het vliegverkeer uit oostelijke richting met bestemming Polderbaan ’s nachts de route over zee via Castricum en Limmen. Behalve een langere vliegafstand, had de sluiting deze zomer tot gevolg dat het vliegverkeer bij Castricum-Limmen in de nacht toenam van ca 40 naar ca 70 bewegingen. Komende winter zullen er per nacht 50 vluchten boven Castricum zijn (voorheen 30). Deze aantallen gelden alleen in nachten waarop de Polderbaan wordt ingezet voor landingen.Definitieve oplossing
In de Omgevingsraad Schiphol van 17 september heeft Luchtverkeersleiding Nederland aangegeven dat hard wordt gewerkt aan het realiseren van een definitieve oplossing. LVNL onderzoekt een ontwerp waarbij al het nachtelijke vliegverkeer op een veilige wijze vanuit het oosten via de nu gesloten korte route afgehandeld wordt. Wanneer deze oplossing geïmplementeerd kan worden, zou dit voor de gemeenten Castricum en Bergen een verbetering van de situatie in de nacht betekenen. Een verbetering ook ten opzichte van de situatie van vóór 28 mei, omdat dan alleen het verkeer uit het westen nog via zee langs Castricum de Polderbaan nadert.

Juni 2016

De invoering van deze oplossing vraagt nader onderzoek door LVNL en daarna dienen de benodigde wijzigingen in procedures, techniek en de training ingepast te worden in de geplande overige wijzigingen. Of de streefdatum voor de invoering van een definitieve oplossing van juni 2016 wordt gehaald is op dit moment nog niet hard aan te geven. De voortgang wordt eind dit jaar gerapporteerd aan de partijen in de Omgevingsraad Schiphol.

Via nieuwspartner: Dichtbij.nl / Nieuwsblad voor Castricum