Capharnaüm in Filmhuis De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Vrijdag 4 oktober draait Capharnaüm in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. In Capharnaüm (Frans voor chaos of puinhoop) laat de Libanese regisseur Nadine Labaki een jongetje zijn bestaansrecht opeisen.
Zain heeft als oudste kind van het gezin Al Rafeea de taak om te werken en zo te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Hij wordt in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet opgepakt door de politie en klaagt tijdens de rechtszaak zijn ouders aan. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet en hebben verzaakt bij de opvoeding.
Volgens een arts moet Zain een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd; hij is bij zijn geboorte niet aangemeld. Zo zijn er meer basale zaken die in het chaotische leven van Zain en zijn broertjes en zusjes ontbreken: een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming en liefde. In flashbacks krijgen we te zien dat de zaak van Zain een stuk sterker is dan je aanvankelijk zou vermoeden.
Capharnaüm is een intelligent en mooi ingehouden portret van de zware strijd die in de achterbuurten van Libanon geleverd moet worden om te overleven. Veel van haar acteurs heeft regisseur Labaki van de straat geplukt, waar ze in vergelijkbare omstandigheden leefden.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van De Zwaan Cultureel € 5,-). Kaarten zijn online te koop op www.dezwaancultureel.nl of, indien nog beschikbaar, aan de zaal.