Burgemeester naar diamanten echtpaar Schoenmaker

Burgemeester Wendy Verkleij met het diamanten echtpaar Schoenmaker (foto: gemeente Uitgeest)
Burgemeester Wendy Verkleij met het diamanten echtpaar Schoenmaker (foto: gemeente Uitgeest)

Uitgeest – Op de zestigste verjaardag van hun kerkelijke huwelijksinzegening ging burgemeester Wendy Verkleij donderdag 6 oktober op bezoek bij de heer en mevrouw Schoenmaker-van der Wielen. De burgemeester verraste de 85-jarige Uitgeesters in hun woning aan de Wethouder Twaalfhovenstraat met een feestboeket in herfstkleuren.
Zonder de Tweede Wereldoorlog was het er waarschijnlijk niet van gekomen. Het winkelpand in Rotterdam waar de vader van Gerard Schoenmaker werkte werd bij een bombardement verwoest. Er was nog één andere winkel in het bedrijf: in Amsterdam. Zo verhuisde het gezin Schoenmaker naar de hoofdstad, waar Gerard jaren later Louise van der Wielen zou ontmoeten. Die daar vanuit het Gelderse Hedel heen trok vanwege haar vak: kinderverzorging.
In februari 1956 trouwden ze voor de wet. ‘We moesten wel, want dat was de enige manier om aan een woning te komen.’ Dat werd een eenkamerwoning zonder wasgelegenheid aan de Bloemgracht, tegenover het Anne Frankhuis. Het kerkelijk huwelijk op 6 oktober in de Mozes en Aäronkerk was voor het kersverse echtpaar pas het ware feest. Dat hebben ze dan ook onlangs voor de zestigste keer groots gevierd, met een gezelschap van liefst 112 personen, beginnend met een heilige misviering en voortgezet in een zaal van De Slimp.
De heer Schoenmaker heeft tot zijn zeventigste gewerkt in de administratie en boekhouding. Eerst voor een baas, daarna voor zichzelf. Met als werkadres de eigen woning aan de Wethouder Twaalfhovenstraat, waarheen het jonge gezin in 1960 verhuisde toen het met twee kinderen in een ruimte van vijf bij vijf aan de Bloemgracht toch wel erg krap werd. Mevrouw Schoenmaker hielp vele jaren mee in de boekhouding en daarnaast verzetten ze samen een vracht vrijwilligerswerk in woningbouw, gezinszorg, kerk en bejaardenwerk. Het leverde hem twee hoge kerkelijke onderscheidingen op en haar één. En niet te vergeten een ware zee aan wenskaarten voor hun diamanten bruiloft.
Samen met zoon en dochter, vier kleinzoons, twee kleindochters en een achterkleinzoon zijn de krasse Uitgeesters vast van plan er nog jaren van te genieten.