BUCH samenwerking kost Uitgeest extra griffiegeld.

Nu On-Air:

Uitgeest – Vorig jaar is in juni door de raad van Uitgeest het voorstel gedaan om een nieuwe griffier voor 36 uur per week aan te nemen., maar dat blijkt niet voldoende. Dit leidde donderdagavond tijdens de raadsvergadering tot discussie, onenigheid en zelfs schorsing van de raadszitting.

Dit omdat de zogeheten werkgeverscommissie vindt dat er nog een griffiemedewerker nodig is en daarvoor dient 30.000 euro vrijgemaakt te worden. De reden: Uitgeest draait per 1 januari 2017 mee in de ambtelijke fusie van de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo), hetgeen volgens de commissie ’de werkdruk onaanvaardbaar hoog’ maakt voor die ene griffier.

De schorsing leverde duidelijkheid op, die ontbrak in het voorstel. Gevraagd wordt een structureel budget van €30.000 per jaar, de medewerker komt voor 18 uur per week in dienst. Aangezien het huidige jaar al gevorderd is, gaat het om €15.000 voor 2016. ,,Om te beginnen is de aanstelling voor één jaar”, aldus PvdA-raadslid én commissievoorzitter Jelle Brouwer. ,,We zullen tussentijds evalueren en de raad hiervan op de hoogte brengen.”

VVD en Uitgeest Lokaal (UL) sputterden echter flink tegen. VVD’er Mike Zuurbier – 25 jaar en daarmee het jongste raadslid – beseft dat het geld érgens vandaan moet komen en vroeg Brouwer: ,,Wat gaan we volgend jaar dan níet doen? Gaan we dan geen boa (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) meer betalen bijvoorbeeld? Ik verdubbel dat liever, het is voor onze veiligheid.” Brouwer antwoordde dat Zuurbier daar even geen antwoord op krijgt. Mooi is dat, meende Zuurbier: ,,Maar u vraagt mij wél om 30.000 euro beschikbaar te stellen!”

Het op één na jongste raadslid, Serena Doeve (28) van UL, pleitte ervoor om te kijken hoe de griffie effectiever kan. ,,Misschien moeten we allemaal eens een stapje harder lopen. Ik ga niet zomaar €30.000 geven, als ik niet precies weet wat de achtergrond hiervan is.” Volgens Jan Dubelaar van Progressief Uitgeest is een griffiemedewerker onder meer nodig wegens de huidige ’achterstand in procedures’.

De meeste raadsleden bleken de noodzaak in te zien en alle vertrouwen te hebben in de commissie. Met slechts vier tégen (VVD/UL) konden Brouwer en de zijnen verder.

Bron: Ton de Lange NHD.NL