Borden in hondenlosloop gebieden worden vervangen.

UITGEEST – Gemeente Uitgeest heeft speciale borden laten ontwerpen voor de losloopgebieden voor honden. Momenteel staan er vijftigtal oude borden, deze worden binnenkort vervangen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn deze borden ontworpen in een eigen huisstijl. Het laten ontwerpen en bestellen is voordeliger dan de reeds bestaande borden te bestellen bij de hofleverancier van Nederlandse gemeenten.

Het gaat hierbij om de borden die aanlijnverplichting, opruimverplichting of de losloopplekken aangeven. Veel van de huidige borden zijn niet of nauwelijks meer te lezen. Alleen de verbodsborden met de cartoonachtige hond (een wit rond bord met rode rand), die vooral hangen bij speeltuinen, voldoen nog.

Er worden ook nieuwe afvalbakken geplaatst, met daarboven een dispenser voor plastic hondenpoepzakjes. De losloopgebieden zijn te vinden rondom de Ziendervaart, op het bedrijventerrein en in de omgeving van de Kleis en de Waldijk.

De vervanging kost 10.000 euro. Dit bedrag was al gereserveerd in de voorjaarsnota. Het vervangen van de borden en het plaatsen van de bakken is onderdeel van een aanpassing in het hondenbeleid. Deze is opgesteld na klachten van inwoners, die kampten met overlast door honden. De gemeente is ook voornemens extra te controleren en verbaliseren, bijvoorbeeld wanneer hondenbezitters de hond laten poepen waar het niet mag. Tevens wil de gemeente de bestaande regels nadrukkelijker communiceren.