Bliksem raakt boom in Uitgeest.

Nu On-Air:

Foto: De Uitgeester

Uitgeest – Dinsdagavond rond half 10 werd Uitgeest opgeschrikt door een lichtflits en harde knal die in de weide omgeving te zien en te horen was. Op de Facebookpagina ” Je bent Uitgeester als” werd door vele Uitgeesters gereageerd over deze korte onweersbui. Er kwamen reacties over: Trillende ruiten, doorgeslagen stoppen en storende televisies. Er werd druk gespeculeerd over wat voor onweer het was. Een inwoner stelt dat het een bolbliksem moet zijn geweest. “Giga knal met rode bal.”

In eerste instantie dacht men dat er een blikseminslag was bij sporthal De Zien maar dat werd al snel tegen gesproken. Vandaag bleek een boom in het park aan het Piet Linnaertzpad door de onweer geraakt te zijn geraakt en is gedeeltelijk doormidden geslagen.

Een bolbliksem is een helder oplichtend bolvormig object met een diameter van maximaal 40 centimeter, dat soms waargenomen wordt in de buurt van een blikseminslag en dan gedurende meerdere seconden zichtbaar is. Het is een atmosferisch verschijnsel waar lange tijd geen afdoende verklaring voor was. Een bolbliksem doet zich meestal voor bij zwaar onweer maar er zijn ook gevallen bekend waarin een bolbliksem optrad tijdens helder weer.