Blijdorp roept Noord-Hollanders op uit te kijken naar blauwgele ara

NOORD-HOLLAND – Diergaarde Blijdorp is met spoed op zoek naar een blauwgele ara die al anderhalve week vermist is. Omdat de bijzondere vogel gespot is in Venhuizen, roept de Rotterdamse dierentuin alle Noord-Hollanders op om uit te kijken naar het dier.

Anderhalve week geleden zijn vier blauwgele ara’s tijdens een vogeldemonstratie weggevlogen uit Blijdorp.

Twee werden teruggevonden in Spijkenisse en een andere in Bodegraven. Alleen Manu is nog zoek.
Hij werd in Venhuizen gespot in de achtertuin van een gezin, maar vloog weer weg. Wel wist de bewoner twee foto’s van het dier te maken.

“Manu is een goed getrainde ara die al tien jaar vogeldemonstraties vliegt bij ons. Zijn partner, Mischa, waar hij samen mee vliegt tijdens deze voorstellingen, is nu helemaal alleen”, zegt vogeltrainer Rolf Ordelman van Diergaarde Blijdorp.

Naar binnen lokken
Mocht iemand de vogel in zijn of haar tuin aantreffen, dan raadt Ordelman aan het dier naar binnen te lokken met eten. “Als je zo’n dier eten aanbiedt, dan blijft het vaak hangen. Het zijn hele rustige vogels, dus het kan geen kwaad hem in huis op te sluiten. Bel ons daarna meteen, dan komen we de vogel direct ophalen.”

De vogeltrainer roept mensen die de vogel spotten wel snel te handelen, want de dieren kunnen in korte tijd ver weg vliegen. “Ze kunnen in twintig minuten tientallen kilometers afleggen, dus na een aantal uur melden dat je hem hebt gezien, heeft geen zin.”

Ring
Manu is te herkennen aan een ring om z’n poot. Ook mist het dier een nagel. De kans dat hij daadwerkelijk in onze provincie rondvliegt is volgens Ordelman groot. “Het gebeurt zelden dat deze dieren in Nederland gespot worden, dus het zou heel goed kunnen dat Manu in Noord-Holland is.”

De vogeltrainer hoopt de ara snel terug te vinden. “Dan kan ik hem weer herenigen met zijn partner en kunnen ze weer samen zij aan zij de vogeldemonstraties bij ons vliegen”, aldus Ordelman.

Bron: Nieuwspartner (RTV) NH