Beverwijkse brandweer ook naar Uitgeest

UITGEEST – De Beverwijkse brandweer, het enige korps ten noorden van het kanaal met beroepsbrandweerlieden, moet straks ook branden blussen in Heemskerk en Uitgeest. Dat baart de fractie van Gemeentebelangen Beverwijk grote zorgen.

3544cf0c-918d-4ccf-8b09-d7ef3ed63bd2_thumb840Gemeentebelangen stelt hierover vragen aan de burgemeester.

De fractie wil weten wat hij vindt van het voornemen van Veiligheidsregio Kennemerland om de Beverwijkse brandweer straks als eerste met een voertuig te laten uitrukken naar calamiteiten in de buurgemeenten.
Dat leidt volgens Gemeentebelangen tot ongewenste situaties. Nu al rukt de Beverwijkse brandweer als eerste uit voor branden in Velsen-Noord, in plaats van de brandweer van Velsen.

,,Een recent voorbeeld van zo’n situatie is dat de brandweer van Beverwijk in Velsen-Noord stond en dat het korps van Heemskerk naar een brandgerucht op de Acacialaan moest rijden. Uit cijfers blijkt dat de brandweer van Heemskerk, bestaande uit vrijwilligers die eerst van huis moeten komen, gemiddeld met 4 minuten en 7 seconden uitrukken.” Dat is pakweg 2,5 minuut langer dan de beroepsbrandweer van Beverwijk nodig zou hebben.

Om die reden maakt Gemeentebelangen zich zorgen dat de Beverwijkse brandweer als eerste wordt ingezet om uit te rukken voor calamiteiten in een veel groter gebied. Dat betekent dat branden die onderwijl in Beverwijk gebeuren, door vrijwilligers in de buurgemeenten moeten worden bestreden. Dat komt de aanrijdijden niet ten goede, vreest de fractie.

Bron: De Uitgeester