Belangengroepen tegen opstelterrein werken samen.

HEEMSKERK – Belangengroepen uit Heemskerk, Uitgeest en Castricum werken samen om te voorkomen dat het opstelterrein voor treinen in een van hun gemeenten komt te staan. Donderdag 25 september hebben ze een brief gestuurd naar Prorail met hun belangrijkste argumenten.

Adrie Lute van de stichting Alkmaardermeeromgeving waakt ervoor dat de belangengroepen tegen elkaar worden uitgespeeld. ,,Als we samen optrekken, kunnen we meer invloed uitoefenen.’’

De samenwerkende partijen zijn: Acties Uitgeest, bewonersgroep De Kleis uit Uitgeest, Rosa Mina Spreekt uit Heemskerk, Opstelterrein Nee uit Castricum, stichting Alkmaardermeeromgeving, stichting De Hooge Weide, stichting Oer-IJ en Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland.

Een van hun voornaamste argumenten om geen opstelterrein voor treinen neer te zetten in een van de drie gemeentes, is natuurbehoud. ,,Er is zoveel geïnvesteerd in het buitengebied, dat het zonde zou zijn om het te verpesten met de komst van een opstelterrein’’, zegt Lute.

Volgens hem gaat dat argument niet op voor Beverwijk. ,,Het landschap daar wordt niet bedreigd. Bovendien ligt er al een opstelterrein achter de bioscoop.’’ Niet dat de woordvoerder van de stichting Alkmaardermeeromgeving zich blindstaart op de locatie achter Cineworld. ,,Zaandam is wat ons betreft ook een optie. Daar ligt een ongebruikt opstelterrein.’’

Prorail zoekt een locatie om 75 sprinters te kunnen stallen. Daar worden ze schoongemaakt en gerepareerd. Dit gebeurt ’s nachts, als de treinen niet rijden. Maar ook overdag, als buiten de spitsuren minder treinen rijden.

Omwonenden vrezen geluidoverlast. Ook klinken bezwaren over lichtmasten die bij het terrein moeten worden geplaatst. Daarbij tellen omwonenden van het gebied de geluidsoverlast van vliegtuig- en autoverkeer op. ’Het slapen met open ramen kunnen bewoners van De Kleis wel vergeten’, is een van de opmerkingen.

Bron: NHD.NL