Basisschoolleerlingen fietsen langs oorlogsmonumenten

Nu On-Air:

Uitgeest – Vanuit het 4 mei comité Uitgeest werden groepen 8 van Uitgeester basisscholen uitgenodigd mee te doen aan een project met betrekking tot de jaarlijkse herdenkingsdag: een fietstocht langs plekken in Uitgeest met een verhaal over de oorlog. Comitélid Hetty Franzani: “Co van Tongeren maakte al eerder een fietsroute samen met de kinderen. De fietstocht van nu borduurt daarop voort en werd aangeboden aan de scholen. Van Emmy Ghezzi van Vereniging Oud Uitgeest kregen wij aardig wat aanvullende informatie over plekken in Uitgeest waar oorlogsverhalen aan kleefden. Dit was de tweede keer en het viel op hoe goed de leerkrachten ook nu weer hun leerlingen hadden voorbereid.”

De tocht ging langs onder anderen De Kleis waar de Duitsers een huis in brand staken en waar ook het huis van Spijker stond dat ingericht werd als Rode Kruis hospitaal. Het angstaanjagende verhaal over De Tweede Broeker Molen bleef in vele kinderhoofden hangen. Hier zat een Joods-Duits echtpaar ondergedoken zonder de aanwezigheid van hun dochtertje dat elders ondergedoken zat omdat er in de molen geen plaats meer was. Het gezin overleefde de oorlog, emigreerde naar Amerika maar zij brachten nog regelmatig een bezoek aan Uitgeest.

Hierover schreef Bas van De Vrijburgschool: “Ik zou niet in die tijd willen leven.” Mandy en Withya van de Binnenmeerschool legden met hun werk een duidelijke link naar de vluchtelingenproblematiek van nu. En dat is precies waar het de comitéleden om te doen is. De jeugd van nu, die vrijwel geen oorlogsoverlevenden meer spreekt, proberen te bereiken en in te laten zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Na de fietstocht, tekenden de kinderen hun gedachten, schreven een verhaal of een gedicht. Geen snel in elkaar geflanste zinnetjes maar goed doordachte en vaak betrokken inzichten. Al deze werken zijn door het 4 mei comité vorige week donderdag in het gemeentehuis opgehangen. De groepen hebben zelf een klasgenoot aangewezen die naar hun idee het beste werk leverde. Zij mogen tijdens de herdenking op 4 mei het gemaakte voorlezen.

Op woensdag 4 mei zal de herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden in de Dorpskerk aan de Castricummerweg van 19.00 uur tot 19.45 uur. Aansluitend is de stille tocht naar het monument waar twee minuten stilte wordt gehouden. Na de ceremonie is iedereen van harte welkom in het gemeentehuis de werkstukken te komen bekijken. De expositie blijft hangen tot en met 12 mei.

Bron: De Castricummer (Monique Teeling)