Ambtenaren in Uitgeest moeten wachtwoord wijzigen

BUCH – Ambtenaren van de gemeente Uitgeest moeten vandaag nog hun wachtwoord wijzigen. Dit geldt tevens voor de ambtenaren in Bergen, Castricum en Heiloo. Aanleiding hiervoor is de wachtwoord-zoekmachine die gisteren naar buiten is gebracht.

In de zoekmachine staan de wachtwoorden van miljoenen mailadressen, onder meer van veel ambtenaren. De wachtwoorden zijn een aantal jaar geleden buitgemaakt tijdens een hack.

Aanpassen
Onder de verzamelde wachtwoorden zijn ook die van ambtenaren van de gemeentes Uitgeest (zeven stuks), Castricum (32 stuks) en Heiloo (34 stuks). De gemeente Bergen is volgens een woordvoerder van de vier gemeentes niet getroffen.

Ben ik gehackt?
Via deze zoekmachine kun je uitvogelen of ook jouw wachtwoord en mailadres tijdens een hack zijn buitgemaakt. Staat jouw mailadres en wachtwoord ertussen? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord! Klik hier voor tips over hoe je een zo veilig mogelijk wachtwoord kan aanmaken.

“Als de medewerkers vandaag inloggen, moeten ze hun wachtwoord aanpassen”, vertelt de woordvoerder aan NH Nieuws. Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Medewerkers van gemeentes zijn verplicht ten minste één keer per drie maanden hun wachtwoord te wijzigen. Dit wachtwoord moet dan anders zijn dan een eerder gebruikt wachtwoord.

De vier BUCH-gemeentes zijn niet de enige die vandaag maatregelen nemen. Zo worden de medewerkers van Edam-Volendam, Aalsmeer en Amstelveen via het intranet-systeem extra gewezen op wachtwoordveiligheid.

Bron: NH-Nieuws