Alle plastic, blik en drankkarton in één afvalzak

Nu On-Air:

Uitgeest – In Uitgeest wordt het afval scheiden vanaf 1 april 2017 gemakkelijker. De gemeente gaat naast het plastic ook drankkartons en metalen verpakkingen ophalen. Dat alles kan bij elkaar in één afvalzak die elke twee weken wordt opgehaald. De nieuwe zak wordt aan een ‘kapstokring’ gehangen die aan een lantaarnpaal is bevestigd.

De oranje zak kennen we inmiddels: elke vier weken zetten inwoners die met hun plastic afval buiten. Per 1 april komt daar de steviger paarse zak voor in de plaats. Behalve plastic kunnen daar ook de lege melk- en sappakken in en lege blikjes. Samen heet dat soort afval pmd (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons).

Wethouder Anke de Vink: ‘Wie goed afval scheidt, zal haast geen restafval meer overhouden. Met het uitbreiden van de inzameling hopen we dat meer inwoners mee gaan doen of nog beter hun afval gaan scheiden. Het wordt in elk geval een stuk gemakkelijker om het te doen.’

De paarse zakken voor pmd zijn af te halen bij:

het gemeentehuis in Uitgeest, Middelweg 28
het afvalbrengdepot, Molenwerf 27
supermarkt Jumbo, Melis Stokelaan 2
supermarkt Deen, Anna van Renesseplein 1
supermarkt DekaMarkt, Middelweg 80
Wie nog oranje zakken heeft, kan deze gewoon opmaken en gebruiken voor pmd.

Wanneer wordt wat opgehaald?
Tegelijk met het invoeren van pmd gaat een nieuwe inzamelaar aan de slag om het huisvuil op te halen. De gemeente doet dat voortaan in eigen beheer, samen met de gemeenten Castricum en Heiloo. Dat brengt enkele wijzigingen met zich mee in de dagen en weken van inzamelen. Iedereen heeft daarover thuis een brief ontvangen. De ene week wordt het restafval opgehaald (voortaan in de even weken), de andere week het gft en pmd (de oneven weken). Dat betekent dat eenmalig twee weken achter elkaar het restafval wordt opgehaald (week 13 en week 14).