Afvalwijzer: nieuwe app en website voor afval scheiden en de afvalkalender

Flyer: mijnafvalwijzer.nl Foto: Aangeleverd

Uitgeest – In Uitgeest kunnen inwoners voortaan nog makkelijker hun afval scheiden met de Afvalwijzer. De Afvalwijzer is een app en website waarop alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is. Zo is er voor ieder adres in Uitgeest een persoonlijke afvalkalender en is makkelijk en snel te vinden hoe afval het beste gescheiden kan worden. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet.
Alle informatie over afval op één plek
De Afvalwijzer is een gratis app en website (mijnafvalwijzer.nl) waar alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is. Naast de afvalkalender staat er onder andere informatie over:
• de openingstijden van het afvalbrengstation
• wat er moet gebeuren bij een kapotte rolemmer
• brenglocaties in de gemeente
• het scheiden van afval: wat hoort waar

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen. (Wie niet in staat is om naar het gemeentehuis te komen kan telefonisch een afvalkalender aanvragen).
De digitale app en website komen in de plaats van de wekelijkse aankondigingen in De Uitgeester en de Uitgeester Courant.
Makkelijk, snel en handig
De app of website is altijd actueel. Wijzigingen in het ophaalschema, bijvoorbeeld door sneeuw of een technisch mankement aan de vuilniswagen worden direct verwerkt in het overzicht. Het is dan gelijk duidelijk of inwoners de bak aan de weg moeten laten staan of binnenhalen en wanneer het nieuwe ophaalmoment is. Een handige tip is het instellen van pushnotificaties. Via een herinneringsbericht ontvangen gebruikers van de app een bericht over welke bak of zak er naar buiten moet.
Afval scheiden: dat kan beter
Verbranden van afval kost geld en er gaan goed bruikbare grondstoffen verloren. Het is dus slim om afval goed te scheiden. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstoffen op. In Uitgeest scheiden wij 56% van het afval. Dat is redelijk, maar nog niet genoeg. De inzet is 75% in 2020.
Wethouder Anke de Vink-Hartog: ‘Wij hopen dat inwoners door het gemak van de Afvalwijzer meer afval gaan scheiden en de kwaliteit van de afvalscheiding verbetert. Het gebruik van de Afvalwijzer heeft vele voordelen. De inwoner heeft via zijn smartphone altijd de afvalkalender bij de hand. Makkelijk voor als je snel wilt weten welke rolemmer je buiten moet zetten. Daarnaast geeft de app de gemeente de mogelijkheid inwoners sneller en beter te informeren over wijzigingen in het ophaalschema. Wij hopen met deze app onze dienstverlening aan inwoners een stukje verder te vergroten en dat het gebruik ervan bijdraagt aan een betere afvalscheiding.’
Downloaden app
De Afvalwijzer is gratis te downloaden in de Apple App store en de Google Playstore. Mensen met een computer vinden dezelfde informatie op de website www.mijnafvalwijzer.nl.