Aankomende week extreem veel pollen in de lucht

NOORD-HOLLAND – Mensen met een hooikoortsallergie gaan een zware periode tegemoet: komende week zijn er extreem veel pollen in de lucht, waardoor de hooikoortsklachten ineens een stuk heftiger zijn.

Door relatief hoge temperaturen komen elzen nu al op grote schaal tot bloei. Mits het de komende tijd niet te veel gaat regenen, zorgt dit voor veel pollen in de lucht.

Dit heeft vervelende consequenties voor mensen met hooikoortsklachten, aldus Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit, tegen onze nieuwspartner (RTV) NH.

Piek
Kijkend naar de pollentelling van het Leids Universitair Medisch Centrum, verwacht Van Vliet eind deze week een piek in de hoeveelheid hooikoortsklachten. Het gaat hierbij om de standaard hooikoortsklachten, zoals verkoudheid, astmatische aanvallen en traanogen.

De klachten kunnen daarbij nog verergeren in het geval van een slechte luchtkwaliteit, door bijvoorbeeld fijnstof in de lucht. In Nederland, maar ook specifiek in Noord-Holland, hebben we helaas een relatief slechte luchtkwaliteit. Volgens Van Vliet is het voor hooikoortspatiënten dan ook belangrijk om de luchtkwaliteit in de gaten te houden als hun klachten toenemen. Dit is gemakkelijk te bekijken in de app ‘Luchtkwaliteit’ van het RIVM.

Advies
Volgens Van Vliet is het belangrijk dat men erop bedacht is dat hun klachten worden veroorzaakt door hooikoorts, en niet door verkoudheid. Zo kunnen de problemen verholpen of beperkt worden door de juiste hooikoortsmedicijnen te gebruiken.

Ook gaat hooikoorts vaak gepaard met een voedselallergie. “Als je last hebt van een berken- of elzenpollenallergie, kun je in de hooikoortsperiode ook extra gevoelig zijn voor bijvoorbeeld appels, kiwi of noten. Die stukken fruit kan je dus beter even laten liggen”, zegt Van Vliet.