17 en 18 maart gratis compost scheppen op de Zienlaan

Gratis beschikbaar gestelde compost af te halen op de Zienlaan (foto: gemeente Uitgeest).

UITGEEST – Gft scheiden loont: voor Uitgeesters ligt er gratis compost klaar, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart kunnen inwoners de gratis compost ophalen op het parkeerterrein van FC Uitgeest aan de Zienlaan. Wethouder De Vink-Hartog komt zaterdag om 10.15 uur helpen met scheppen.

Goed om te weten:
U brengt zelf uw schep mee om de compost in door u meegebrachte zakken of een aanhanger te scheppen. Wij wijzen u er op de aanhanger wel goed af te dekken met een zeil of een net.
De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval van de Huisvuilcentrale (HVC). De gemeenten en de HVC willen hiermee de inwoners bedanken voor hun inspanning om gft-afval te scheiden. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt. Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar en slechts de helft hiervan belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna genoeg gas om een huis een hele dag mee te verwarmen.
Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de Compostdag.